A legfittebb magyar férfi – Török Gábor interjú

Bár most a CrossFit világ, főleg itthon, Laura körül forog, ami teljesen érthető is, ilyen sikerek után, szeretnénk teret adni a többi remek magyar atlétánknak is. Ezen a gondolatmeneten tovább menve, kerestem meg Török Gábort, aki idén az Open után, a legfittebb magyar megnevezéssel büszkélkedhet és mondhatjuk, hogy karnyújtásnyira volt a Regionals-tól Gábor. Talán nem okozok nagy meglepetést, ha azt mondom, hogy hamarosan lesz férfi atlétánk is, akiért szoríthatunk a Regionals-on, Laura és Fédra mellett  aztán reméljük a Games-en sem lesz majd másképp. Fogadjátok hát szeretettel a vele készült interjúnk:

Milyen sport múlttal rendelkezel és mikor jött az életedbe a CF? 

11 évig vízilabdáztam a Margit szigeten, az Újpest csapatában versenyszerűen. Sok időt eltöltöttem itt és vágytam valami egyéni sportágra a csapat sport után, így jött egy váltás és belekóstoltam a Brazil JiuJitsu-ba, amiben szintén versenyeztem 3-4 évet, mellette jártam még Judora és birkózásra. Eközben már cross tréningeztem, de a CrossFit maga, 3 éve jött az életemben. Ebben éreztem úgy, hogy megtaláltam magam.

Nagyon aprólékos vagyok az élet minden terültén, így nagyon sok utána járás után, én raktam össze, mi lenne a számomra jó. Szeretem az aprólékos munkát és inkább a technikai végrehajtást helyezem előtérbe az intenzitás helyet, ezt próbálom tartani sportolóként is és edzőként is.

Most már büszkélkedhetek egy saját teremmel is, ami Budapesten van, ez az RX nation, ahol én vagyok a szakmai vezető, valamint én foglalkozom a csoportos edzések programjának írásával is.

 

Mennyit edzel egy héten és hogyan néznek ki az edzéseid?

Egy héten 10 edzésem van. Hétfőn, kedden, szerdán 2 edzés, csütörtökön egy recovery, ami úszás vagy biciklizés vagy törzserősítés, pénteken szintén 2, szombaton pedig egy hosszabb. A vasárnapom a teljes pihenő nap.

Mostanában az aerobic capacity-re fektetjük a hangsúlyt, hogy az állóképesség legyen jó. Az Open után off season volt, ami 10-15 perces WODokat jelentett, alacsonyabb intenzitáson, mostanában kezdtem el újra nagy súlyokkal dolgozni.

Idén te lettél a legfittebb férfi itthon, nem sokon múlott a Regionals, hogy életed ezt meg? 

Igen, a régióban a 32. helyen végeztem az Openen, ami Magyarországon első helynek számított. Az európai régió nagyon erős és sok olyan név végzett mögöttem a világ ranglistán, akinek már neve van a sportban így jól éltem meg, hogy ilyen helyen végeztem. Nem voltam elkeseredve, hogy nem sokkal maradtam le a Regionals-ról, mert az Open ideje alatt, csak 3-4 hónapja dolgoztam együtt az új edzőmmel és nem telt annyi idő a közös munkával, hogy reálisnak tűnjön a kijutás, arra viszont tökéletes volt az Open, hogy éles szituációban kijöjjenek a gyengeségeim, pl. fogás erő, amin most egész évben dolgozom. Apróságok, de annál fontosabbak.

Ki az új edződ és milyen a közös munka? 

Michelle Letendre-vel (Deca Comp) dolgozom együtt, az ő programját követem. ( Horváth Laurának is ő az edzője.) Szerettem volna olyannal dolgozni, aki már volt tűz közelben, Michelle pedig 6-szor járta meg a Games-t.

Nagyon tetszik az online coaching, én osztom be az időmet, ami nekem nagy szabadságot ad, de ha bármire szükségem van Michelle-től, bármikor felhívhatom és segít.

Milyen egyedül edzeni, úgy hogy nem áll mögötted senki és hajtana a mélyponton? 

Tudom magamat motiválni, hisz tudom mi a célom és ez lebeg előttem állandóan. Ez nem más mint, a Regionals-ra, illetve a Games-re való kijutás. Emellett, sablonosan hangozhat, de az motivál, hogy másokat motiválhatok.

Edzősködsz-e? Ha igen hol? És milyen edzőnek lenni a versenyzés mellett? 

Nagyon szeretem az edzősködést, most vagyok a legkiegyensúlyozottabb. Szerintem így hogy versenyzek, többet is tudok adni az embereknek. Részlet orientáltan szeretek magyarázni és nem simogatom az embereket, ha valami nem jó elmondom nekik, de megmutatom az utat, hogy tudnak ezen változtatni, hogy tökéletes legyen a technika.

A tanítással nagyon sok tudást lehet szerezni. A versenyzés segíti az edzősködést, az edzősködés segíti a versenyzést. 

Mely verseny eredményedre vagy a legbüszkébb? 

Legbüszkébb az Openre vagyok most, emellett talán a Central European Throdown-ra, ahol 3. helyen végeztem.

“Próbálok a keményebb ellenállás felé menni!”

Milyen versenyek következnek? 

Dubai vagy Miamiban a Wodapalooza lenne a cél és utána természetesen az Openre koncentrálok.

Milyen diétát követsz?  

A TF-en végeztem, így az ott tanultakat hasznosítom, illetve a rengeteg utánajárással szerzett tudást, valamint Kajdi Róbert tanácsait igyekeztem egybe gyúrni és a kaját magamnak állítom be.

Weightlifting PR-ok?

  • Snatch: 122,5 kg
  • CandJ: 150 kg
  • DL: 230 kg
  • Squat: 200 kg
  • Clean: 160 kg
  • Front squat: 170 kg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s