SportIN Card – interjú az ötletgazdákkal

Sok féle kártyajáték létezik a világon, de testmozgásra ösztökélő valószínűleg nem sok. Két magyar srác álmodott egyet és ötletüket meg is valósították SportIN Card néven. Normannal és Miklóssal beszélgettünk, mi is pontosan ez és honnan az ötlet.

Mi a SportIN Card?

A SportIN Card saját testsúlyos edzésre épülő, kártya alapú sporttársasjáték, melyet egyedül vagy társaságban is lehet játszani, gyakorlatilag bárhol és bármikor, hiszen az edzés semmilyen eszközt nem igényel. A játékban a gyakorlatok véletlenszerűen követik egymást, tehát nincs két egyforma edzés és a test minden nagyobb izomcsoportja intenzív terhelést kap a változatos feladatok elvégzése során.

32815862_177270446325916_987922351586803712_n

Először rólatok: mióta sportoltok és mit? (van e crossfit-es kötődés?)

Norman: 3 éves korom óta sportolok rendszeresen, öttusával kezdtem. Később, a középsuli után már egyértelmű volt számomra, hogy edzőként szeretnék dolgozni, mivel a mindennapos edzéseken túl is rengeteg időt töltöttem edzőtermekben olyan emberek fejlődését segítve, akik a tanácsaimat kérték. Később már főállású edzőként leginkább klasszikus konditermi, valamint saját testsúlyos erőnléti edzéseket tartottam magánszemélyeknek és sportkluboknak. Aztán a figyelmem egyre inkább a saját testsúlyos edzésekre, illetve az intervallum módszerre irányult. Tapasztalataim szerint ez az a két rendszer, amelyeket ha egyesítünk, akkor rövid idő alatt hatalmas sikereket érhetünk el az erőfejlesztés és a fogyás terén is.

 

Miklós: Középiskolában kezdődött a rendszeres sport az életemben, ahol kenuztam pár évig. Ezt a jó szokásomat a főiskola szakított meg, amikor nem mozogtam semmit és nagyon meghíztam. Aztán 24 évesen megvilágosodtam és felismertem, hogy ha a 30-as éveimben nem szeretnék mindenféle egészségügyi problémával küzdeni, akkor azért már korábban tenni kell. Másfél év alatt sikerült 22 kg-tól megszabadulnom saját erőből, és azóta sincs súlyproblémám. Az elmúlt 6-7 évben jártam rövid ideig edzőterembe, de hamar váltottam a saját testsúlyos, intenzívebb edzésekre és a kettlebellre. Azóta is a rendszeres mozgás és egészséges életmód híve vagyok.

Honnan jött az ötlet?

Norman: Régóta foglalkoztatott egy sporttársasjáték ötlete, amelyben saját testsúlyos gyakorlatok szerepelnek. Pár éve, egy közös munkahelyen ismerkedtem meg Mikivel, akivel hasonló értékrendet képviseltünk a sport és életvitel terén is egyaránt. Sokat beszéltünk erről a játékról, ami az egész munkához új inspirációt adott és innentől közösen dolgoztunk tovább az ötleten.

34258849_181328982586729_2704194087682048000_n

Mi ösztökélt titeket a megvalósítására?

Norman: Motiválni szerettük volna az embereket a mindennapi mozgásra. Az volt a célunk, hogy alapjaiban változtassuk meg a hozzánk hasonló, hétköznapi emberek sporthoz fűződő viszonyát. Mi is dolgozunk főállásban, nekünk is 24 órából áll egy nap, mégis szorítunk helyet a rendszeres sportnak, pedig látjuk, hogy sokaknak ez nehéz. A mozgásnak sokkal több haszna van, mint a TV előtt fekvésnek, vagy mondjuk a közösségi média térben elvesztegetett óráknak, amelyeket ráadásul soha nem kapunk vissza. Mindketten szerettünk volna valami jót alkotni, ami az emberek számára hasznos. És ez a játék kétséget kizárólag az. Egy olyan eszköz, amivel a rendszeres mozgást akár játékként is megélhetjük.

32852490_177269079659386_6893528209225154560_n

Voltak-e nehézségek a vállakozás beindításánál? (értem itt ezalatt a legyártatását)

Miklós: Munkánk miatt mindketten rendelkezünk üzleti munkatapasztalattal, így nem voltunk teljesen elveszve, amikor nekiálltuk. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, másfél évig készültünk az indulásra és rengeteg energiát raktunk bele. Majdnem fél évig elhúzódott csak a játék rendszerének kidolgozása: milyen gyakorlatok kerüljenek bele, hány szint legyen, hogyan épüljön fel a játék, hogyan számítsuk a pontokat, milyen pontszámok kerüljenek a gyakorlatokhoz. Millió kérdés volt az elején, amikre csak a folyamatos tesztjátékok során kaptunk választ. Végül megszületett a SportIN Card rendszere, amely komplex módon dolgoztat meg, egyszerre fejleszti az erőnlétet és az állóképességet. Ezután meg kellett tervezni az arculatot, a kártya grafikáját, a pakli kiszerelését, a webshopot és az eladási rendszert is. Ha főállásban foglalkozunk vele, bizonyára hamarabb elkészülünk, azonban így munka mellett néha embert próbáló volt. Pont emiatt a határidőket is rugalmasan kezeltük. A gyártót is sokáig kerestük, mert szerettük volna teljesen készre gyártatni a paklit, hogy mi egyből a vevőnek adhassuk tovább. Erre pedig nem sokan voltak nyitottak. Számos prototípus is készült, többször újraterveztük az egész paklit. A sok munka és előkészület viszont abszolút megérte, mert a végeredmény egy minden szempontból szórakoztató és kihívást jelentő játék lett, ami világszinten is egyedülálló.

Kiknek ajánljátok? ki a célcsoport?

Miklós: Ajánljuk kezdő, vagy haladó szabadidő sportolóknak, akik számára remek motivációt nyújt a játék, mert ezáltal könnyebben veszik rá magukat a rendszeres mozgásra. Továbbá a játékot játszva számos hasznos gyakorlatot tanulhatnak meg, amelyek más sportokban is fejlesztik a teljesítményüket. Ezen felül élsportolóknak is kifejezetten hasznos, mivel feldobja a monoton edzéseket és a gyakorlatok intenzív elvégzése tovább fejleszti a sportolók erőnlétét.

 

Norman: A saját testsúlyos gyakorlatok miatt remek lehetőség fogyni vagy izmosodni vágyóknak is egyaránt. A játék természete miatt nincs két egyforma edzés, és egy-egy alkalom során az egész testet alaposan meg lehet edzeni. Fontos célcsoport még az edzők is, akik bármikor felhasználhatják edzéseik színesítésére a játékot. A SportIN Card remek közösségépítő, mivel szuper játékélményt ad, főleg, ha többen játszák. Az intenzív körök miatt CrossFit edzésekhez kifejezetten illik, de bármilyen más funkcionális sporttevékenységbe beilleszthető.

34123057_180907192628908_5544312972475629568_n

Várhatunk-e tőletek a jövőbe hasonoló játékkat? esetleg egy tovább fejlesztett paklit?

Norman: Tervezünk kiegészítő paklikat az alapcsomaghoz, de a meglévő paklival is számos játékot lehet játszani, nem csak az alapjátékot, amit kitaláltunk. Már most is vannak új játékötleteink, amelyeket az alapcsomaggal is meg lehet valósítani. Ezeket hamarosan publikáljuk a sportincard.com oldalon. De ezen felül rengeteg tervünk van még, amelyekkel bővíteni lehet a SportIN Card repertoárját. Folyamatosan tesztelünk és amint lehet, megvalósítunk mindent.

Hol tudjuk megvenni/megrendelni a paklit?

Miklós: Jelenleg online lehet megrendelni a paklit a sportincard.com weboldalon, ahol a megrendelés leadásával létrejön egy felhasználói fiók a vásárlónak, amivel hozzáfér plusz tartalmakhoz is. Ilyenek például a gyakorlatokat részletesen bemutató videós útmutatók. Azonban itt is bővítést tervezünk, hogy a játékot megvásárlók minél több és exkluzív tartalomhoz jussanak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s