Miért nem regenerálódsz megfelelően?

Napi szinten edzünk amatőrként, de még is úgy, mint a profik. Ennek ellenére sokan nem fektetünk annyi energiát a regenerálódásra, mint a profik. Nézzük hát, milyen okai lehetnek.

 

Túledzés

Ez egy igen gyakori probléma a sportban, talán már te is találkoztál vele. Sokunk próbál úgy edzeni, mint a profi sportolók. Mivel sokrétű a sport, próbálunk is jó sok mindent belesűríteni az edzésprogramunkba. Viszont, mikor a szervezetünk már nem tud megfelelően regenerálódni, de az edzés intenzitásán és mennyiségén nem csökkentünk, akkor lép fel a túledzés, ami fizikai teljesítőképességünk csökkenéséhez vezet, fáradtsághoz, motivációvesztéshez, depresszióhoz, étvágytalansághoz, fogyás, emelkedett pulzusszámhoz és az apróbb sérülések gyakoribb megjelenéséhez. Ilyenkor adnunk kell magunknak elegendő időt a regenerálódásra.

A minőségi alvás hiánya

Azt már tudjuk jól, hogy az alvás fontos a megfelelő regenerálódáshoz. Viszont az is tény, hogy alvás és alvás között is van különbség. A hangsúly a minőségi alváson van. Nem elég egyszerűen 8 órát aludnunk és ezzel azt gondolva, hogy mindent megtettünk a megfelelő regeneráció irányába. Nézzünk pár dolgot, amivel segítesz magadnak, hogy minősági alvásban legyen részed.

Teljesen besötétített szobában aludj, tartsd hűvösen és kerülj minden olyan dolgot, ami kék fényt bocsájt ki (pl. telefon, tablet!) már 30 perccel alvás elött és ne fogyassz koffein tartalmút 4 órával a lefekvésed elött. (Csak mert el tudsz eludani, nem jelenti azt, hogy elég mélyen is alszol.)

Egy másik hasznos tipp, hogy alakítsd ki a lefekvés elötti a szokásaid. Mint Pavlov kutyája, ha kikapcsolod a kütyüket 30-60 percel lefekvés elött, lezuhanyzol, majd olvasol minden nap lefekvés elött egy fél órát, a szervezeted tudni fogja, hogy jön az alvás, amitől könnyeben alszol majd el.

Az utolsó dolog, talán a legnehezebb, próbáj meg minden nap, ugyan abban az időben lefeküdni és felkelni, még hétvégén is.

Mentális stressz

Mentális stressz is oka lehet a nem megfelelő regenerálódásnak. A Yale Stress Center kutatói kimutatták, hogy azok az emberek, akik magasabb szintű stressznek vannak kitéve, lassabban is regenerálódnak.

Sokan az edzést használják a stressz levezetésére, de ehelyett a stressz forrását kellene megkeresni és azon változtatni. Ha valaki rendszeresen meditál, az segítheti helyre billenteni a folyamatot.

 

Táplálkozás

A táplálkozás témaköre igen nagy, napestig itt ülhetnénk és taglalhatnánk, melyik diéta jobb, melyiknek milyen előnye van, de ebben a témába az egyén is befolyásoló tényező.

Sportolóként a lehető legrosszabb, amit tehetsz, ha a táplálkozásod szénhidrát deficites. Azaz nem viszel be elegendő szénhidrátot az edzéseidhez mérten. Ha izomtömeget szeretnél építeni, elengedhetetlen az elegendő szénhidrát bevitele, mert mint tudjuk, nem csak a fehérjebevitel a fontos!

Sokan tudják, mennyire fontos az edzés után a kiürült raktárakat feltölteni és kihasználni az edzés utána 15-60 perces időt. Sokan egyből edzés után, meg is isszák a fehérje shakeüket, viszont nem árthat plusz szénhidrátot adni a shakebe, ezzel feltöltve a glikogén raktárat.

http://blog.thewodlife.com.au/why-youre-not-recovering-better/amp/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s