9 dolog, amit az idei Opentől tanultunk

Újabb év, újabb Open. A legnagyobb verseny a világon, mely pár napja ért véget, így itt az ideje, hogy visszatekintsünk. Mit tanultunk? Milyen hibákat követtünk el? Mi mehetett volna jobban? Tekintsünk hát vissza az elmúlt 5 hétre, mert nem számít hányadik lettél, az Open mindig hagy nekünk tanulnivalót.

1. Valóban nincsenek határok

Dave Castro mindig mondta, hogy nincs határ és idén ezt meg is tapasztalhattuk.  Az új kézen állva nyomás sztenderdel (Handstand Push-Ups a.k.a. HSPU) sokaknak okoztak kellemetlen percet, még azoknak is, akik egyébként mesterien hajtják végre a gyakorlatot. Láthattunk idén kézen állva járást is (Handstand Walk) először az Open történetében.

Megtanulhattuk idén, talán jobban mind bármikor, hogy az Open nem arról szól, hogy mindenki számára teljesíthető legyen. Természetesen valamilyen szinten, mindenki kiveheti a részét belőle, ezért is van Scaled kategória, de a végső cél egyértelmű: megtalálni a legfittem embert a földön.

2. Egyre nehezebb lesz

Handstand Walkról beszélve, van még egy dolog, amit megtanultunk idén, mégpedig hogy évről évre az Open nagyobb kihívás lesz. Ez nem csak azért van, mert Castro szeret minket kínozni. Van egy igen logikus magyarázat erre: az atléták egyre jobbak.  Így a lécet minídg emelni kell és a versenyt nehezebbé kell tenni.

3. A stratégia mindenek felett

Ha erős vagy az segít. Fontos, hogy gyors legyél. De ha nincs stratégiád, nincs semmid. Idén igen nehéz volt bármelyik WODot végigcsinálni anélkül, hogy átgondoltad volna, hogyan lélegezz, milyen tempóban menj, mikor törd meg az ismétléseket, milyen hosszúakat pihenj. Tudod mit mondanak a CrossFitről: folyamatosan változatos és mindenben jónak lenni jobb, mint mesternek lenni egy dologban. Az az atléta, aki a legjobban menedzselte a stratégiáját, erejét, technikáját és sebességét, kétség kívül a legjobbak között van.

4. Ha a skálázás elkerülhetetlen, skálázz!

Ilyen nehéz gyakorlatokkal, mint az idei Handstand Walk, Handstand Push-up, Ring Muscle-Up, Bar Muscle-up, scaled kategória elkerülhetetlen volt a legtöbbünk számára. Ha nem tudsz csinálni egy kézen állva nyomást sem, mert nincs meg hozzá az erőd, akkor eltölteni egyetlen másodpercet is azzal, hogy minden energiád arra fecséreld, hogy összehozz egyetlen ismétlést értelmetlen. Nyilván egyikőnk sem volt túl izgatott a medvejárás hallatán, de ilyen gyakorlatok mellett kénytelenek voltunk. De ez teljesen rendben van.

5. A skálázás még minídg nehezebb, mint amilyennek tűnik

Scaled nem egyenlő azzal, hogy könnyű! Hand-rlease push-ups, jumping pull-ups ugyan olyan nehezek az átlagos atlétáknak, mint a fentiekben leírt gyakorlatok az eliteknek vagy haladóknak.

6. Saját magad vagy a legnagyobb versenytárs

Másokkal versenyezni jó dolog, arra ösztökél, hogy jobbak legyünk. De még mindig egy személy van, akinél jobbnak kell lenni, még pedig az a személy, aki tegnap voltál. Ez elég elcsépeltnek hangzik, de ennek ellenére igaz. Másokhoz hasonlítani magad és azon idegeskedni, hogy nekik miért megy jobban, neked pedig miért nem, egy idő után teljes katasztrófához vezet. Tegyél inkább egy kis lépést, hogy jobb legyél annál, aki tegnap voltál és már is te nyerted a versenyt!

7. Az utolsó pillanatban gyakorolni még mindig nem jó ötlet

Minden évben akadnak olyanok, akik az Open elött egy héttel veszik a fejükbe, hogy megtanulnak például muscle-upozni. Ez egy maraton, nem egy sprint. Ha azt szeretnéd, hogy az Open alatt már mestere legyél a gyakorlatnak, nem elött 1-2 héttel kell neki állnod gyakorolni, hanem már jóval előtte. Ne várj tovább. Kezd el most, hogy a jövőre már tökéletes legyen.

8. CrossFit legalább annyira mentális, mint fizikai

Talán már eddig is tudtad, de az Open mindig jó emlékeztető. Ha mentálisan gyenge vagy, lehet bármilyen jó a technikád, lehetsz erős, de nem lesz az igazi a teljesítményed. Maradj pozitív, érezd jól magad, emlékezz miért csinálod és adj bele mindent.

9. Dave Castro elhintett jelei, nem jelentenek semmit

De az ég világon semmit!

 

http://blog.thewodlife.com.au/9-things-we-learned-from-the-open/amp/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s