A fehérjék új szintje – Labo Noir

Páran már találkozhattatok a Labo Noir termékével, akár a közös Openezések és a Team Enrage összecsapásai alkalmával a kitelepült standnál. Szerencsékre kaptunk egy havi teszt anyagot, így az elmúlt 4 hét alkalmával testközelből is megismerkedhettünk a fehérjék új generációjával.

labo noir próbacsomag.jpg

Két fajta fehérjét vásárolhatsz:

  • Fahéjas ízesítésű 99%-os, kollagén peptidekben gazdag csontleves alapú fehérjepor bio ceyloni fahéjjal, bio kurkumával, bio gyömbérrel és bio fekete borssal,
  • Kakaós ízesítésű 99%-os, kollagén peptidekben gazdag csontleves alapú fehérjepor bio Criollo kakaóporral.

Szerettük volna megtudni, mi teszi ezt a fehérjét különlegessé és mássá a piacon található többi fehérjétől, így a fehérje megálmodójával készült interjút olvashatjátok.

-Miért választottátok a csontleves alapot? Mivel jobb, mint egy átlagos fehérje?

A tej-, tejsavó- , növényi- vagy hús alapú fehérjéknél a BCAA tartalom a kulcs a gyártók számára. Ezek az aminosavak kulcsfontosságú szerepet töltenek be az izomépítésben. Ebben jó is a tejsavó protein. Csakhogy a kutatások szerint a magas BCAA bevitel kulcsszerepet játszik a sejtes öregedési folyamatokban, ami nem túl szerencsés mellékhatás. További probléma, hogy a nem esszenciális aminosavak sok szituációban esszenciálissá válnak. Ilyen helyzet például a magas intenzitású fizikális aktivitás.

A fenti fehérje típusok kifejezetten szegények ezen aminosavak közül néhányban, melyek éppen a kollagén  fehérjékből épülő szöveteink számára volnának kulcsfontosságúak – bőr, ízületek, szalagok, erek.

Kézzelfogható, látható következménye a magas BCAA tartalmú, alacsony kollagén tartalmú fehérjék bevitelének: ízületi kopások, sérülések, szalagok sérülései, lassú rehabilitációja, a bőr, főleg az arc látványos öregedése – akár 25-30 közötti testépítők tekintetében brutális! – erek állapotának problémája, de ide sorolható a sportolók körében gyakori magas vérnyomás betegség is. Különösen fontos megemlíteni, hogy a fenti fehérjék zöme a szervezet számára eleve kérdéses alkotóelemekkel bír – kazein, növényi lektinek stb. – mindemellett az alkalmazott adalékok – pl. szukralóz – igazoltan problematikus folyamatokat indukálnak a bélrendszer területén.  Márpedig a hasznosíthatóság alapja a megfelelő előemésztés a gyomorban és egy optimálisan működő bélnyálkahártya volna….

A kollagénben gazdag alapanyagokból készült fehérje aminosav összetétele kategorikusan különbözik a fent felsorolt fehérjéktől. Némileg alacsonyabb BCAA mellett jelentős mennyiségű, csak a kollagénre jellemző aminosavat tartalmaz, melyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a bélrendszer-, a bőr-, az ízületek, a szalagok-, az erek és a belső szervek megfelelő működésében. A vékonybél például extrémen kollagén igényes szerv! Csatoltam néhány kutatással kapcsolatos megállapítást a témában.

A táplálkozásunk – főként a sporttáplálkozás csirke rizs kombója – alig tartalmaz kollagén fehérjéket. A funkcionális orvoslás vagy tíz éve hangsúlyozza a legjobb természetes formák fogyasztásának szükségességét. Ezek közül messze kiemelkedik a porcos ínas, szalagokat tartalmazó, természetes tartási körülmények közölt nevelt, hozamnövelő tápot és antibiotikumokat nem kapott kérődzőink és szárnyasaink csontjaiból, alacsony hőmérsékleten, lassan főzött csontlevesek. Pont, mint amit dédnagymamánk csinált a nyárikonyhában!

Döbbenetes mennyiségű kutatás zajlott-zajlik a témában. Vizsgálják a sejtekre, szövetekre, szervekre, szervrendszerekre gyakorolt hatásukat, vizsgálják a különböző fajtájú kollagén fehérjék működési mechanizmusát a regenerációs folyamatokban.

A csontokat, porcokat, ízületeket I-es, II-es és II-as típusú kollagének építik fel, így jelen termékben ezen három fajta van nagy mennyiségben. Az eredmény egy olyan fehérje, mely nem csak az izmokra, hanem a csontokra, porcokra, szalagokra, a bőrre, az érrendszerre és a gasztrointesztinális rendszerre is jótékonyan hat.

-Mire megyünk a kurkumával és gyömbérrel? Milyen hatása van?

Elképzelhetetlen volt valamilyen mesterséges vagy természetes ízesítő használata. A természetes források  közül izgalmas párosításnak tűnt a fenti. A tradícionális kínai orvoslásban több ezer éves nyomai vannak ezen fűszernövények felhasználásának. Mára a kurkuma, a gyömbér és a ceyloni fahéj talán a három legtöbbet vizsgált fűszernövény a világon. A felhasználás oka – az ízképzésen túl – a  mindháromnál sokszorosan igazolt gyulladáscsökkentő, antioxidáns, valamint a cukoranyagcserére gyakorolt hatás.

-Légy szíves fejtsd ki, hogy mit jelent, hogy kollagén peptidekben gazdag!

A különleges alapanyag feldolgozása folyamán az irányított folyamat révén – nem egyszerű leveskészítés zajlik –  egy olyan, egészen apró fehérjeépítőket tartalmazó termék jön létre, mely elképesztően gyorsan – 15-30 perc alatt – enzimek nélkül felszívódik. Gyakorlatilag nem kell emészteni. Az oka az, hogy olyan pici, ún. előemésztett formára van darabolva a fehérje, melynek felvételéhez nem kell a bélrendszernek tovább darabolnia a felszívás előtt. Ezeket az építőelemeket hívják kollagén peptideknek. Ezek néhány aminosavból álló, speciális összetételű molekulák. Ezeket csak a kollagén fehérjékből felépülő, állati eredetű alapanyagok tartalmazzák.

– Mi alapján választottáok ezeket az alapanyagokat és mitől lesz ez más/jobb mint egy átlagos fehérje?

Fehérje nem csak az izmoknak kell. Egy fehérje, melynek összetevői támogatják a optimális bélrendszeri folyamatokat, valamint nagy mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, melyek klinikai kutatások által igazoltan támogatják az izmokon túl valamennyi, kollagén igényes szövetünk épségét és egységét. Ilyen a csont, az ízületek, porcok, a szalagok, az inakkal átszőtt izmok, a bőr, az erek, a bélnyálkahártya stb.

Nem tartalmaz allergéneket – glutén, tej, tojás, gabonafélék, hüvelyesek. Nincsenek mesterséges édesítők, csak természetes, magas hatóanyag tartalmú ízképzők

-Mennyire volt nehéz ilyen eljárással készült fehérjét előállítani?

Az eljárás elérhető, ennél sokkal fontosabb az az alapanyag tisztaságának biztosítása. Szabad-tartású, legelőről származó, mesterséges hormonoktól és antibiotikumoktól mentes, európai szarvasmarha biztosítja a tiszta, minőségi alapanyagot.

-Miért pont funkcionális edzésekhez ajánljátok?

A funkcionális edzés által támasztott elvárások messze eltérnek a klasszikus izomtömeg-növelő sportokétól. A funkcionális edzés kapcsán kulcsszerephez jut az egészségmegőrzés, a mozgásszervek optimális állapotának fenntartása, a hormonális rendszer optimalizálása. A funkcionális mozgásformákat végzők előbb-utóbb kapcsolódási pontokat keresnek a mozgás-táplálkozás-regeneráció hármasában, közűlük sokan egészen hamar felismerik, hogy ez a három terület csak szinergiában képes hatékonyan támogatni a célok elérését.

A cél egy olyan termék megalkotása volt, mely összetevői révén mindhárom területet képes kimaxolni. Különleges, egyedi összetevői révén maximalizálni tudja a mozgás kapcsán támogatandó élettani folyamatokat, előkészíti és támogatja a tápcsatornában lezajló folyamatokat, mindemellett az egyik kulcsösszetevő – a glicin – révén jelentős hatást képe gyakorolni a pihentető alvásra, így ezen keresztül is segíti a regenerációs folyamatok fenntartását.

És el kell mondani – mivel ez nem mindenki számára triviális tény – hogy SEMMILYEN negatív hatású összetevőt nem tartalmaz. Sem allergéneket, sem problémás mesterséges anyagokat. Nics apróbetűs rész! Csak tápanyagok, amikre valóban szükség lehet.

Weboldal: http://labonoir.com/

Webshop: https://shop.labonoir.com/

Facebook: https://www.facebook.com/labonoir/

Egy gondolat “A fehérjék új szintje – Labo Noir” bejegyzéshez

  1. Tizenöt napja iszok kókusztejjel keverve minden nap egy tasakkal. Egyenlőre annyit tudok írni, hogy hátfájás, térdfájás enyhült, gyomorműködés javult, és jobb az alvás.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s