Thruster – A legjobb barátod

Még 2014 májusában jelent meg egy írás a CrossFit Invictus oldalán a Thrusterrel kapcsolatban, amit rendszerint újra elővesznek, ha azt valamelyik Open Workout épp megköveteli és most ismét igen aktuális a 18.5 kapcsán. Nyugodt szívvel tudom ajánlani, ha szereted a Thrustert, ha nem. Ha már egy dolog segíthet abban, hogy kicsit komfortosabban érezd magad a gyakorlat közben, megérte!  Nichole DeHart írását olvashatjátok:

“Néhányótok megalázkodhatnak a cím láttán, ami szégyen. A véleményem szerint, a thruster az egyik legjobb gyakorlat a CrossFitben. Egy teljes testet igénybe vevő gyakorlat, ami arra kényszerít, hogy rengeteg erőt generálj, jó mobilitást igényel – és a fenébe, a nehezebb, a jobb! A thruster az egyik legfontosabb a CrossFitben, így ha szeretnéd növelni a teljesítményed, jobb ha komfortossá teszed a sok thrustert!

Sajnos, sok embert látok, akik küzdenek a thrusterekkel. Én itt vagyok, hogy segítsek ezt kijavítani. Ahelyett, hogy grimaszokat látok az emberek arcán, mikor kiejtem, hogy thruster, mosolyokat és izgatottságot szeretnék látni, mert fel vagytok vértezve a tudással, hogy könnyedén és hatékonyan megcsináljátok őket! Itt van a Top 5 tippem, mivel tehetitek a thrustert hatékonnyá, gyorssá és mitől lesz majd az a gyakorlat, amire izgatottan vártok.

1. Maradj hátul. Látok embereket, akik thruster közben elvesztik az egyensúlyukat, mert túlságosan előre dőlnek. Az egyensúly maradjon a sarkadon, tartsd a rudat közel. A rúd súlypontja a lábfejed közepén kell, hogy legyen, nem pedig a lábujjakon. Amikor belemész a thrusterbe, ülj hátra és a mellkast pedig nyomd felfelé, ez segíteni fog a súlyt jó pozícióban tartani.

2. Legyen jó a rack pozició. Ha nincs meg a mobilitásod a felső háti szakaszban vagy vállakban, a rack pozíció kihívás lesz thurster közben. Ideálisan, egy ál-rack pozíciót kell felvenned. A thruster rack pozíció egy hibrid rack, ami keveréke az elölguggolásnak és a nyomásnak. Az ál-rack pozícióban, a rúdnak magasan a vállaidon kellene ülnie és ha a mobilitásod engedi, taratani a rudat az egész folyamat alatt. Abban a percben, amikor a rúd lecsúszik a vállaidról, abban a percben birtokolni fog téged a thruster. Ha szeretnél javítani a rack pozíción, ez a videó segíthet:

 

3. Lökd a rudat felfelé! Agresszívnek kell lenned a gyakorlat közben. Ahogy jössz felfelé, lökd a rudat a plafonra. Fel kell gyorsulnod, mikor lőköd a súlyt fej fölé.

4. Húzd a rudat lefelé! Amilyen agresszíven lőköd fel a súlyt, ugyan olyan sebességgel kell a rudat lehoznod. Aktívan húzd le a rudat a vállaidra és hagyd, hogy a súly vigyen le a guggoló pizícióba. A rúd lefelé húzása segíteni fog felgyorsítani a thrustert, csak ugyan úgy, ahogy súlytalanabbá teszi, mivel hagyod a súly többet dolgozzon.

5. Lélegezz fent! Ideális esetben nem szeretem megtörni a thrustereket… soha. Kell viszont tartanom egy szünetet, hogy levegőt vegyek. Ezt úgy teszem, hogy egy extra másodpercre megállok, mikor a súly fej fölött van. Ilyenkor tudok venni egy levegőt, majd lehúzni a rudat a vállaimra. Alakíts ki egy jó ritmust a lélegzésre (a.k.a. ne tartsd bent a lélegzeted) és lélegezz fent.

Próbáld meg beépíteni ezeket a tippeket a thrusteredbe. Hamarosan a thruster lesz a legjobb barátod! ”

 

Forrás: CrossFit Invictus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s