Csapatban vagy egyedül?

Páran közületek egyedül edzenek, de valószínűleg a többség csapatban edz. Bármelyik csoporthoz is tartozol, biztos elgondolkodtál milyen lehet egyedül/csoportban edzeni, melyik milyen előnyökkel jár.

Miért edz egyedül?

Fúkusz

Haverokkal edzeni mindig fun, de gyakran emiatt másfele terelhetik a figyelmed és már is nem az edzésre fogsz koncentrálni. Vegyünk egy példát, ha épp a WODot  nyomjátok a srácokkal, te pedig az ő tempójukra figyelsz és utol akarod érni őket, lehet előbb elfüstölöd  az erődet, mintha csak magadra figyelnél. De ennek van az ellenkezője is, mikor sokkal előrébb vagy és mikor észreveszed, mennyivel előrébb jársz a többieknél, kicsit visszaveszel a tempóból, hiszen úgy is te nyered a WODot.

Természetesen ha a figyelmedet tudod összpontosítani mindezek ellenére, nem kérdés a számodra, hogy nyugodtan edzhetsz csapatban. Sokan azért választják a magányos farkas üzemmódot, mert sok dolguk van és igen kötött a szabadidejük, ahol nincs idő plusz csevegésre az edzés mellett.

Belső hajtóerő

Mikor egyedül vagy, csak te vagy és a rúd, csak te és az edzés. Nincs ott senki, hogy motiváljon. De ha ezt átfordítjuk a pozitív oldalára, akkor ez azt jelenti, hogy megtanulod önmagad motiválni, ami mentálisan erősebbé fog tenni. Eleinte nehezebb, mert nincs ott senki, aki látja, hogy nem adsz bele 100%-ot, de az elején, ha mindig csak egy kicsit jobban megtolod, mikor már feladnád, idővel megtanulod magadból kiadni a maximumot, akkor is ha csak te vagy ott.

crossfit-garage-gym-170120-how-to-build-an-epic-garage-gym.jpg

Függetlenség

Ez egy olyan tényező, amivel nehéz vitatkozni. Te osztod be az időd, nem kell alkalmazkodnod senkihez és hozzád sem kell alkalmazkodni. Egyszerűen mikor épp van szabad 1,5 órád, fogod magad és leedzel.

Azok, akik kora reggel edzenek, gyakran érezhetik úgy, hogy nem igazán van kedvük beszélgetni az élet nagy doglairól, nem rég keltek és szimplán “get the shit done” érzés van bennük. Ilyenkor is jól jöhet ha egyedül edzel, meg van a meló, utána meg már csak élvezed a gyümölcsét.

Miért edz csapatban?

Motiváció

Ha számodra nehéz motiválni magad, egyértelműen a csoportos edzés neked való. Mikor épp egy PR van kilátásba, ott lesznek körülötted, hogy pusholjanak vagy mikor utolsó vagy a WODban. ők fognak motiválni, hogy csináld gyorsabban és kisajtold magadból a tartalék erőd is.

Segítség

Magányos farkasként, ha levideózod a gyakorlataid, majd utána visszanézed az egyik módja, hogy leellenőrizd, hogyan végzed a gyakorlatokat. Viszont ha emberek vesznek körül, azonnali visszacsatolást kaphatsz egy technikádról és olyan apró dolgokat vehetnek észre (amit te nem feltétlen), melyek hatalmas fejlődést jelenthetnek hosszútávon.

Buzdítás

Egyedül sosem lesz meg az légkör, amit egy fej-fej melletti párharc szül egy csoportos edzésen. Egy ilyen helyzetben nagyon kis eséllyel fogsz visszavenni a tempóból, amit egyedül lehet megtennél.

ropeclimbcf.jpg

Fun

Csoportban mindig jó hangulat lesz és semmi sem fogja helyettesíteni azt a sok nevetést, amit ott átélsz. Ennél több érv talán nem is kell a csoportos edzés mellett. 🙂

 

Összefoglalásul annyit írnék, hogy élvezd ki a csoportos edzés adta örömöket és néha élvezd az egyedüllét előnyeit is. Arra viszont figyelj, hogy olyan komplex mozgásformáknál, mint a súlyemelés, amíg nem rendelkezel biztos alapokkal, ne erőltesd egyedül. Legyen veled mindig valaki, aki jártas a technikájában, hogy visszajelzést adjon és kit tudjon javítani, hogy ne a helytelen mozgás égjen beléd.

 

Forrás: Boxrox

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s