Box Insider – Rock Star Gym

A magyarországi terem bemutató cikksorozatunk mostantól Box Insider néven megy tovább. A következő terem, mely bemutatásra kerül, a siófoki Rock Star Gym.

-Kérlek mutatkozz be és mond el, hogy jött az életetedbe a CrossFit?

Tóth Ákos vagyok a siófoki Rock Star GYM alapítója. A CrossFit-el valamikor 2011 magasságában találkoztam először, amikor már Radnay Tamásék a HITS GYM-ben népszerűsítették. Részt is vettem egy workshop-on, amit ők szerveztek, de akkor még szinte semmi ismeretem nem volt ezzel a mozgásformával kapcsolatban.

DCIM100GOPROGOPR0352.JPG
DCIM100GOPROGOPR0352.JPG

-Miért döntöttél a saját terem megnyitása mellett?

A saját teremmel nem egy Siófokon tátongó piaci űr kitöltése volt a célom, hanem egy olyan edzőtermet álmodtam meg, ahol a minőség kap hangsúlyt a mennyiséggel szemben. Ezt megelőzően voltak negatív tapasztalataim, amiket csak akkor ismertem fel, amikor elvégeztem az FMS képzést. Még mindig élénken él bennem az élmény, amikor a tanfolyam végén Lakatos Péter megkért, hogy értékeljük a képzést és én csak annyit tudtam mondani, hogy „Úr Isten, eddig mit csináltam én az emberekkel?” Alap OKJ sportedzői és személyi edzői képzések voltak akkor zsebemben és készültem az államvizsgára. A történet része a negatív tapasztalás is miszerint addig a pillanatig nem sikerült egyetlen vendégemnél sem tartós változást elérni, hiába tettem mindent a tanultak szerint. Az FMS (Functinal Movement Sceening – Method) képzésről szinte egyenesen az RKC-L1 (Russian Ketlebell Challange), majd GFM (Ground FOrce Method) képzések következtek. SMRT-Core (Self Myofascial Release Technique -Core), FMT L1-L2 (Fascial Movement Taping), de ekkor már részt vettem TRX és Boot Camp Instruktori képzéseken is. Ha jól emlékszem, akkor 2013 októberében volt szerencsém a CF-L1 képzésen részt venni Miami-ban, ami egyszerre volt fantasztikus érzés és elgondolkoztató is egyben. Korábban szinte minden újdonságnak számító képzésre elmentem, de jelenleg csak kettő dologra koncentrálok és próbálok ezeken a területeken jobbá válni. Nem akarok mindenhez érteni ezért csak az RKC és a CrossFit oktatására fókuszálok.

DCIM100GOPROGOPR0367.JPG
DCIM100GOPROGOPR0367.JPG

-Kik csatlakoztak később az edző gárdához? 

Az edzői gárda kérdése nagyon jó! Az edzőteremben jelenleg egyedül tartom a foglalkozásokat, de ha idő közben muszáj távol lennem a teremtől, akkor a húgom veszi át a stafétabotot, de ő nem tart fix órákat. Ez persze nem volt mindig így. Minden évben voltak próbálkozások és alkalmanként most is támaszkodom adott területeken jártasabb emberkékre – súlyemelés, táplálkozás – , de az OKJ-s képzések meséi sajnos nem tükrözik a valóságot. Sokakat ismerek, akik szeretnének ezen a pályán maradni és ebből élni, de Siófokon sajnos korlátozottak a lehetőségek pedig ügyesek, van érzékük hozzá, tudásra éhesek és persze a vendégek is elfogadják őket. Ebben a kérdésben mérvadó a közönség nyitottsága is hangozzék ez bármilyen furán is. Sajnos az emberek többsége a médiából szerez információt a különböző mozgásformákról, ami igencsak félrevezető az esetek többségében és ehhez párosul az ego is… Túlnyomó többségben a sportolni vágyók valamiért pontosan tudják, hogy nekik mi a jó, mi fogja őket a céljukhoz közelebb vinni, de ebben a részben sajnos nem szerepel a következetesség vagy a sportszakember megkeresése – itt vidéken egészen biztos – . Éppen ezért az igazán jó szakemberek foglalkoztatása nehézkes.

A Rock Star GYM teljes mértékben minden, ami én magam is vagyok. Amikor belépsz az edzőteremben, akkor valójában az életembe is beengedtelek. Itt minden úgy van kialakítva ahogyan azt korábban vagy időközben megálmodtam. Nem másolok senkit és semmit. A meglévő tudásom szerint próbálom a legjobbat adni mindenkinek, aki bizalmat szavaz nekem. Az edzőterem zárt rendszerben működik, ami annyit jelent, hogy nem lehet csak úgy az utcáról beesni és lenyomni egy Kettlebell vagy CrossFit órát anélkül, hogy bármilyen információm lenne a mozgásodról és a technikai tudásodról. Természetesen mindenkit szeretettel várok és a bejelentkezéskor picit többet informálódom, ha szükségét érzem, akkor pedig egy technikai ellenőrzésre invitálom a csatlakozni vágyót.

-Milyen arányban edzenek nálatok nők/férfiak, idősek/fiatalok, hobbisták/versenyzők? 

Az edzőteremben gyakorlatilag minden korosztály megtalálható. Két különböző korosztályú CrossCsont gyermek csoportom is van. Ők lassan egy éve indultak és nagyon szépen fejlődnek J Hozzájuk folyamatosan lehet csatlakozni. A hobbisták aránya nagyobb és bár nem tartok célirányosan versenyzői felkészítést, de egyre többen kóstolnak bele a versenyzésbe és nagyon szép eredményeket érnek el! A csapaton belül erős a versenyszellem és az összetartás így az eredmények is jobban jönnek.

DCIM100GOPROGOPR0369.JPG
DCIM100GOPROGOPR0369.JPG

-Milyen kiegészítő órákat lehet nálatok venni?

Kiegészítő órák jelenleg nincsenek az edzőteremben. Ennek fő oka a szabad időpontok hiánya.

-Segítetek-e a tagoknak táplálkozási kérdésben? Milyen étrendet/diétát javasoltok nekik?

Táplálkozási kérdésekben egy adott szintig segítünk – elveket vitatunk meg -, de igény esetén szakemberhez irányítjuk a sportolót. Itt azért a többes szám mert szinte minden évben szervezek ingyenes táplálkozási szemináriumot, ahol meghívott szakember tart előadást. Ennek hatására többen sikerrel változtattak életmódjukon így a tapasztalatainkat is megosztjuk egymással.

DCIM100GOPROGOPR0359.JPG
DCIM100GOPROGOPR0359.JPG

-Vannak saját szervezésű, akár házi versenyek, akár országos/európai szintű versenyek?

Az edzőterem leterheltségének függvényében eddig egy háziverseny volt, de vannak visszajáró edzőtáborozó CrossFit termek, akikkel látogatásuk során egy-egy nap közös egyéni vagy vegyes csapat wod-ozást tartunk. Tavaly ilyen volt a második éve itt edzőtáborozó CrossBox csapata Ausztriából, akikkel az utolsó edzésnapon vegyes páros feladatsorokat küzdöttünk le. Nagyon jó érzés volt látni és megélni, hogy a párosok a nyelvi különbségek ellenére milyen hamar összhangba kerültek J Budapestről és Szombathelyről visszajáró CrossFit közösségek teszik tiszteletüket ebben a szerény kis edzőteremben.

-Van kapcsolatotok más CF termekkel?

Szerencsére elmondhatom, hogy csak jó kapcsolataim vannak a hazai CrossFit boxokkal. Nem szeretnék senkit sem különösebben kiemelni, mert mindenkivel jó a viszonyunk, ami a kölcsönös tiszteletnek és alázatnak köszönhető. Függetlenül attól, hogy szinte minden évben más és más boxot kért fel a Scitec a Balaton Throwdown szervezésére, gyakorlatilag mindegyikben szerepet kapott a Rock Star GYM kisebb nagyobb mértékben. Sokan nem tudják, hiszen nincs promótálva, de aki megfordult már itt az ismeri a dörgést, hogy a hazai és külföldi crossfitterek egy-egy alkalommal történő látogatása esetén is biztosítok egyéni időpontot, amennyiben egyéni terv szerint haladsz és/vagy versenyző vagy. Ezen felül CrossFit boxok edzői és versenyzőik ingyen vehetik igénybe az edzőtermet előre egyeztetettek szerint. Ez a kezdetek óta így van J Hiszem, hogy az önzetlen segítség előrébb visz, mint az anyagi javak.

-Ha most csatlakoznék hozzátok, hogy néz ne ki az első hónap a számomra?

Ha belevágnál, akkor a Rock Start programmal szükséges kezdened. A program időtartama három hónap – heti három alkalom – . Minden kezdő kurzust követően a megszerzett tapasztalatok alapján minimálisan változtatok a felépítésén. Maximális létszám 10-12 fő. Az első hónap során elsajátítod az smr henger használatát, edzés előtti és utáni ízületi átmozgató protokollokat és mobilizáló eljárásokat. A program elemei egymásra épülnek és kezdetben a mozgástartományok elérésére és a háromdimenziós mozgásokra fókuszálnak. Az órák végén minden esetben átbeszéljük a miérteket, hiszen számomra fontos az is, hogy ne függj az edzőteremtől azaz, ha elutazol vagy úgy alakul, hogy nem tudsz egy hónapban velünk tartani, akkor is tudj alapgyakorlatokat ésszerűen kombinálni és biztonsággal végrehajtani, bárhol is legyél.

-Vannak külön projekteid, melyekkel akár a fiatalabb korosztályt ösztönöznéd a termedben megtalálható mozgásformára? 

Az edzőterem több projektet is futtat egymással párhuzamban. Évek óta támogatok egyéni sportolókat, akiknek nincsenek optimális lehetőségeik az erőnléti edzéseikhez. Büszke vagyok, hogy velük dolgozhatok. Jelenleg a kis karatésom már kirepült a fészekből és Budapesten – Jászberényben folytatja nagyon sikeres karrierjét, míg a két cross motoros versenyző aktívan dolgozik az erőnlétén itt a Rock Star-ban.

 

Óraadó tanárként rálátásom nyílt a fiatalabb korosztályt érintő mozgás-, és motivációhiány mélységére ezért három motivációs projektet indítottam útjára. Az első, hogy a tanulók önállóan kitűznek maguknak három sportcélt. Ezzel egy időben megszavaztak egy számukra motiváló gondolatot, amit grafikus pólóra tervezett az iskola címerével. A grafikai munka összhangban áll a 14-17 éves fiatalok által kedvelt stílussal. Abban az esetben, ha x időn belül valaki teljesíti az általa kitűzött sportcélokat, kap egy ilyen tesipólót ajándékba. A második projekt csapatmunkát igényel. Ebben az esetben is három sportcélt kell elérniük a diákoknak, de közösen, azaz az egész osztálynak össze kell fogni a siker érdekében. Ebben az esetben a jutalom egy szabad nap az iskolából, amikor is aktív programként elviszem őket a Cyber Jump sportkomplexumba. Harmadikként pedig 12 főnek biztosítok ingyenes edzéslehetőséget az edzőteremben. Az edzések egészen addig ingyenesek, amíg a tanuló elér bizonyos, előre meghatározott szinteket a hónapról hónapra. Külön öröm számomra, hogy az iskola igazgatója maximálisan támogatja a projekteket.


Elérhetőségek:

Facebook oldalt itt találod.

Weboldal: http://www.rockstargym.hu

Cím: 8600 Siófok, Fő utca 139.
Tel.: +36 20 321 7891
Email: akos@rockstargym.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s