Új vagy a CrossFit világában? 12 tipp csak neked

1.Skálázz

Ismerd a határaid. Ez egy benchmark wod-ra kivetítve a következőképpen néz ki. Vegyük példának a Diane-t. A wod 21,15,9 deadlifter (felhúzás) és handstand push-up-ot (kézenállásból nyomás) takar. Az Rx verziója a wodnak 102 kg-os deadliftet jelent a férfiaknak és 70 kg-ot a nőknek. Természetesen, ha új vagy egy CrossFit boxban nem csak hogy nem fog menni, de meg se szabadna próbálni. Ahogy azt Greg Glassman írta, “Ha helyettesítjük a kézenállásból nyomást, könnyűsúlyú vállból nyomással és a felhúzást egy partfisnyéllel csináljuk, a gyakorlatot elvihetnénk az öregek otthonába is.” Nem kell fittnek lenned ahhoz, hogy elkezd a CrossFittet, egyszerűen csak skálázz, azaz hasznáj könnyebb súlyokat és helyetesítsd a complexebb, nehezebb gyakorlatokat olyannal, ami megfelelő a számodra.

2. Fordíts elég időt a regenerálódásra

Amit edzőtermen kívül csinálsz, az legalább olyan fontos mint, amit edzésen csinálsz (ha nem fontosabb). Alvás, táplálkozás, pihenés, mobilitás és így tovább. Ne becsüld alá a pihenőnapok jelentőségét, ha túl keményen tolod, az sérüléshez vagy gyengébb teljesítményhez vezethet.

3. Legyen kényelmes a kényelmetlenség

Elég nehéz hegycsúcsokat meghódítani, ha a komfort zónádban élsz. Ez igaz minden célra, amit kítűzől és igaz a CrossFittre is. Igen, a CrossFit kemény. Mikor 50 wallball-t kell csinálnod vagy 50 thruster-t, úgy érzed legszívesebben kilépnél. Ez az az érzés, amivel meg kell barátkoznod, minél többet adsz bele ilyenkor, annál erősebb szokássá válik.

4. Találd meg a megfelelő boxot a számodra

Mára már rengeteg hivatalos CrossFit box található szerte a világon, illetve Magyarországon is egyre több teremmel találkozhatsz (köztük sok nem hivatalos CrossFit terem is van, akik ugyan ezt az edzés módszert követik). Annak ellenére, hogy a filozófia ugyan az, minden terem egyedi is. Egyedi WOD-ok, edző, edzőtársak és célok. Keresd meg, melyik illeszkedik legjobban a céljaidhoz.

5. Mindig melegíts be!

A megfelelő bemelegítés növeli a teljesítményt és csökkenti a sérülés esélyét. Nem csak a tested mozgatod át vele, hanem fejben is felkészülsz az edzésre. Egy jó bemelegítés átmozgatja az egész testet és magába foglalja a specifikus mozgásformákat is, melyek a WOD során várnak rád.

6. Táplálkozz helyesen

Egyél a céljaidnak megfelelően. A táplálkozási szükséglete teljesen mások egy atlétának, aki egy versenyre készül, mint annak, aki csak egyszerűen elszeretne kezdeni helyesen táplálkozni vagy súlyt csökkenteni. Bármelyik esetről is van szó, egy edzés utáni fehérje shake segíthet csökkenteni az izomveszteséget és növelni a zsír vesztést.

7. Csak CrossFit

Folyamatosan változatos, magas intenzitású, funkcionális mozgásformák…ez a CrossFit. Kezdőként könnyű a CrossFit egy vagy két aspektusába, mint például az olimpiai súlyemelés és a gimnasztika. Amíg egy alap képed van a CrossFit-ről, maradj a csoportos óráknál, annak érdekében, hogy egyre átfogóbb képet kapj a sport komplexitásáról és folyamatosan új dolgokat sajátíts el.

8. A technika legyen az első, ne az idő

A gyenge technika két dologhoz vezethet: sérülés és gyorsan fáradó izomzat. A megfelelő technikai kivitelezésen legyen a hangsúly, amig kezdő atléta vagy (és természetesen később is). Persze ez nem jelenti azt, hogy ne nézz az órára. Dehogynem! Versenyezz magaddal, az órával és a többiekkel. De ez ne menjen a technika rovására. Légy óvatos!

9. Halgass az edződre

Hamar megfogod tanulni, hogy mindekinek van tanácsa, amit szeretne veled megosztani. Ez az, amit mi csinálunk, segítünk egymáson. Légy óvatos az elején, maradj annál, amit az edző mond!

10. Néha rekordokat döntesz, néha sokkal kevesebbel emelsz

Ez a természetes folyamata a súlyemelésnek. Kezdőként gyorsan állítasz be új PR-okat (nem ProRep :), Personal Record- egyéni csúcs) és hamar tanulsz majd új dolgokat. A későbbiekben ez a folyamat lassulni fog és lesznek olyan napok, amikor sokkal kevesebb súlyokkatl tudsz majd csak dolgozni. Ilyekor ezt fogadd el, fokuszálj, adj bele mindent.

11. Írj edzés napolót

Egy jó edzésnapló segít nyomon követni a fejlődési folyamatot és reális célokat felállítani. Mindig inspiráló látni, mennyit fejlődött a Fran időd az elmúlt 6 hónapban.

12. Élvezd!

Néha a legjobb tanács a lehető legegyszerű formában jön. Csak élvezd, amit csinálsz! Nagyon nehéz elhivatott lenni valamiben, amit nem élvezel. Ha úgy kell leerőszakolnod magad az edzésre, talán megtudod tenni pár napig, hetekig de nem lesz egy hosszútávú megoldás. Ha élvezed, amit csinálsz alig várod majd, hogy újra edzésen legyél. Légy része a közösségnek, élvezd az edzéseket és ne legyél túl kemény magaddal, ha nem fejlődsz olyan gyorsan, ahogy szeretnél. Oda fogsz érni, ne aggódj! Mi mind átmegyünk ezen.

Forrás: Boxlifemagazine

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s